söndag 16 december 2012

En ny jultradition

God morgon underbara söndag
 (om dock en söndag med väldigt skrikiga barn) 

När jag växte upp hade vi en tradition att alltid ta in och klä granen dagen innan julafton. 
De var en viss tradition där pappa tog in granen och satte i ljusen och sedan var det upp till oss barn att sätta i pyntet, fast med instruktioner från vår far.
 Pyntet bestod de senare åren i endast silver dekorationer, där var härliga glaskulor, vackra änglar och speciella fåglar.
 Allt hade sin plats och när allt var färdigt hade vi en praktfull gran helt i silver. 


Jag fick äran att överta allt pyntet när pappa tyckte att gran var onödigt (han är ändå knappt hemma vid jul) I många år pyntade jag min gran helt i silver och dagen innan julafton var dagen som det skulle göras. 


Men traditioner är till för att ändras eller? Att skapa egna traditioner i sin egna familj är nog ganska viktigt. Så förra året startade vi traditionen att klä granen på Lucia, och slänga ut granen på trettondagen. 


 Pyntet har i år också fått ändra karaktär. Mycket vackra silver saker finns kvar i granen men nu har det även fått sällskap av egengjorda kulor, loppisfyndat pynt och lite nyköpt


Nytt blandas med gammalt i ett enda färgsprakande kombination


I år har jag inte varit rädd för färger, blått, rött, rosa, orange, vitt och silver. Detta är en gran man kan stå och titta på länge och upptäcka nya saker hela tiden. En gran jag börjat gilla mer och mer


 Speciellt vacker blir den när solen skiner in


Nästa år så har vår egna tradition tagit ett steg till, från att ha pyntat granen på Lucia till att nu frångå den helsilvriga granen till en gran med allt möjligt i. 

Hur ser er gran-tradition ut? 

Idag ska vi ut och bygga koja och snögubbar för det är perfekt snöbolls väder. 

Ta hand om er

Annie

6 kommentarer:

FruNeroLindström sa...

Vad mysigt.
Vi tog också alltid in granen dagen innan när jag växte upp. Pappa fixade ljusen och stjärnan i toppen, och vi barn fick klä resten.
Tror vi tar in granen här på Lördag, vågar nog inte ha den inne längre. Sen får vi se om den ens får stå ifred från katter, hund och barn ;)
Ha en riktigt mysig 3:e advent, Kram Malin

Marias Vita Rum sa...

Va fin er gran är!!! Idag ska vi åka och köpa vår gran :)
Ha en mysig tredje advent!!!
Kram Maria

MirEll sa...

Vi åker alltid till Sällerås gård och köper en fin kungsgran, med oss har vi alltid varm choklad och bullar. Sedan kläs granen några dagar före jul i rött och guld och dubbla ljusslingor. I år vill sonen ha en egen liten gran på sitt rum så det ska också fixas, en ny tradition. =)

House and Garden by Bia sa...

Fin gran tycker jag :))
Och den förra "kvistgranen" tyckte jag också om...funderar om jag ska göra nåt liknande i min mjölkkanna :))
Ha en fin tredje advent!
Kram kram

Bitte sa...

Vi hade precis samma tradition när jag var liten, granen togs alltid in dagen före julafton och pappa satte i julgransbelysningen och sedan fick vi barn hänga upp allt julgranspynt. Det var så roligt när mamma bar fram lådorna, för mycket av julgranspyntet var efter hennes mormor och morfar! Kristyränglar, flaggspel och mycket annat :-).

När jag skaffade egen familj, började jag ta in julgranen mycket tidigare.... så man hinner njuta av den! Den mysigaste tiden är ju före jul tycker jag :-).

Jag gillar din julgran med allt vackert pynt som är en blandning av gammalt och nytt! :-)

Ha en fin tredje advent!

Många kramar
Bitte

VisaLiza sa...

Lustigt hur alla verkar ha haft samma tradition med att klä granen dagen före julafton men nu själva har ändrat traditionen. Spännande hur en tradition förändras från en generation till en annan. Själv är jag också uppväxt med en gran som kläddes dagen innan. Själv blir jag lite stressad av det. Granen i Hult sågades ner igår och jag ställdes in i källaren. Tänker att på tisdag får den flytta upp i vardagsrummet. Tycker förresten att du har en riktigt vacker gran Annie. Kramar Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...